Αρχαιολογικός χώρος Κεραμεικού

Στο πλαίσιο της ανάληψης της ευθύνης συντήρησης των μνημείων του μεγαλύτερου τμήματος του λεκανοπεδίου της Αθήνας από το Τμήμα Συντήρησης της ΕΦ.Α.ΑΘ. λειτούργησαν, επαναλειτούργησαν ή δημιουργήθηκαν, συνολικά επτά εργαστήρια συντήρησης.

Αρχαιολογικοί χώροι Αρχαίας Αγοράς, Δυτικών Λόφων

Στoν αρχαιολογικό Χώρο της Αρχαίας Aγοράς πραγματοποιήθηκαν σωστικά μέτρα συντήρησης στο ναό του Ηφαίστου, στο ψηφιδωτό δάπεδο του Ωδείου του Αγρίππα και στο κεντρικό ψηφιδωτό στην περιοχή του Μητρώου, καθώς και ο επανέλεγχος και η καταγραφή φθορών σε 12 ακόμη ψηφιδωτά και συντηρήθηκε το εμβληματικό άγαλμα του αυτοκράτορα Αδριανού που βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο.


Αρχαιολογικοί χώροι Νότιας Κλιτύος, Ηριδανού ποταμού, Δήμου Ιλίου

Στη Νότια Κλιτύ της Ακρόπολης, οργανώθηκε και συνεχίζεται αδιάλειπτα η συντήρηση των εδωλίων του κοίλου του Ηρωδείου, και ολοκληρώθηκε η συντήρηση του Δυτικού μετωπικού τοίχου, όπως προαναφέρθηκε.

Συντήρηση τοιχογραφιών

Συνεχής είναι η συντήρηση τοιχογραφιών στους Ιερούς Ναούς και τα βυζαντινά μνημεία αρμοδιότητας της ΕΦ.Α.Αθ., όπως στο ναό της Καπνικαρέας, στους Αγ. Αποστόλους Σολάκη στην Αρχαία Αγορά, στον Ι.Ν. Αγ. Ιωάννου Θεολόγου στου Παπάγου, στον Αγ. Δημήτριο στο Μαρούσι, στο Φραγκομονάστηρο της Καισαριανής, στον Αγ. Γεώργιο – Ομορφοκκλησιά κ.ά.Λοιπές εργασίες

Στα εργαστήρια της ΕΦ.Α.ΑΘ. πραγματοποιήθηκε η συντήρηση 4.200 αντικειμένων. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν, ο οστέινος πλαγίαυλος, το χρυσό γεωμετρικό κόσμημα με ένθετο κεχριμπάρι, το κέλυφος χελώνας με συνανήκοντα μεταλλικά ευρήματα που αποτελούσαν τμήματα μουσικού οργάνου, τα μοναδικά ξύλινα εμπόλια των κιόνων και οι μεταλλικοί σύνδεσμοι από τα Προπύλαια και τον Παρθενώνα, ένα μυκηναϊκό περιδέραιο και το σύνολο αγγείων προερχόμενα από ανασκαφική έρευνα στο Χαλάνδρι.Συντήρηση, καθαρισμός και αποκατάσταση των μνημείων από το επαναλαμβανόμενο φαινόμενο των γκράφιτι.

Τέλος, σημαντική υπήρξε η προσπάθεια που καταβλήθηκε από όλο το προσωπικό του Τμήματος Συντήρησης για τον καθαρισμό και την αποκατάσταση των μνημείων από το επαναλαμβανόμενο φαινόμενο των γκράφιτι.