Σύντομη περιγραφή: Το θέμα των ΕΗΠΚ 2015-16 «Βία και ανεκτικότητα» μας δίνει την ευκαιρία να επικοινωνήσουμε με τους εφήβους και το ευρύ κοινό γύρω από το θέμα της προστασίας των μνημείων με αφορμή και επίκεντρο τα γκράφιτι που συχνά ζωγραφίζονται πάνω τους.

Τα αρχαία και παλιότερα γκράφιτι είναι ιστορικές μαρτυρίες που οφείλουμε να διατηρήσουμε πάνω στα μνημεία ενώ αρκετά από τα σύγχρονα γκράφιτι της πόλης θα αποτελέσουν στο μέλλον μνημεία και ιστορικές μαρτυρίες για τη σημερινή εποχή. Όμως, στο σύνολό τους, τα πρόσφατα γκράφιτι που γίνονται πάνω στα αρχαία και ιστορικά μνημεία θεωρούνται φθορά, προσβολή και αισθητική αλλοίωση και απομακρύνονται από τους συντηρητές.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές με τίτλο “Θ-ink” αναπτύσσεται σε δύο μέρη ως εξής:

 

Τίτλος: Το γκράφιτι ως ιστορική μαρτυρία και ως φθορά στα αρχαία μνημεία

Εκπαιδευτική δράση για σχολικές ομάδες Β’ βάθμιας εκπαίδευσης και υλοποιείται με χαρακτήρα ενημερωτικό και επ’ ουδενί νουθεσίας ή καταγγελτικό, μέσα κι έξω από τους αρχαιολογικούς χώρους της Αρχαίας Αγοράς, ή των Λόφων Μουσών ή του Κεραμεικού. Η δράση υποστηρίζεται από εποπτικό υλικό με πληροφορίες και δραστηριότητα στον αρχαιολογικό χώρο.

Ημερομηνία: 25 Σεπτέμβρη 2015  – συνεχίζεται ως σήμερα.

Κοινό στο οποίο απευθύνεται: Μαθητές Γ’ γυμνασίου

Χώροι: Αρχαιολογικός χώρος και Μουσείο Αρχαίας Αγοράς, Αρχαιολογικός χώρος και Μουσείο Κεραμεικού, Αρχαιολογικό χώρος και Χώρος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Λόφων Μουσών.

Θ ink