Σε σωστική  ακίνητο επί των οδών Λυκείου 7-9 και Στησιχόρου 9 στην Αθήνα, αποκαλύφθηκε τμήμα λουτρικού συγκροτήματος της ύστερης αρχαιότητας. Κατόπιν γνωμοδότησης του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων Αττικής, αποφασίστηκε, ως μαρτυρία της ύπαρξης του συγκροτήματος, α) οι σωζόμενες αρχαιότητες να παραμείνουν ορατές και επισκέψιμες στο ισόγειο του κτηρίου, β) τμήμα σωζόμενου τοίχου της αίθουσας ψυχρού λουτρού (frigidarium), πλάτους 0,40μ., μήκους 1,84μ. και ύψους 0,81μ., να αποσπαστεί και να επαντοθετηθεί ανατολικότερα κατά περίπου 0,80μ., προκειμένου να διασωθεί.

Τις εργασίες απόσπασης και επανατοποθέτησης, πραγματοποιήσαν οι συντηρητές αρχαιοτήτων της ΕΦ.Α.Π.Α. με την ακόλουθη μεθοδολογία:

  1. Κάλυψη των παρακείμενων αρχαίων καταλοίπων του frigidarium με γεωύφασμα και τοποθέτηση σάκων με άμμο στις εκτεθειμένες πλευρές, ως στήριξη και προστασία κατά τη διάρκεια των εργασιών.
  2. Αφαίρεση της κιμηλιάς που ήταν σε επαφή με τον τοίχο από την βόρεια και δυτική πλευρά, για την αποκάλυψη του ώστε να είναι εφικτή η απόσπαση.
  3. Οπλισμός της επιφάνειας του τοίχου, σε μορφή προστατευτικού καλουπιού, με λευκό τσιμέντο Aalborg Δανίας και μπλε υαλόπλεγμα. Αφέθηκε να στεγνώσει για 10 ημέρες ώστε να πάρει την πλήρη αντοχή του το υλικό του οπλισμού και να παραμείνει σταθερή η συνοχή του τοίχου κατά τη διάρκεια της μεταφοράς του.
  4. Ο τοίχος αποσπάστηκε σε δύο τμήματα. Το πρώτο τμήμα του τοίχου, με υλικό κατασκευής, αρουραίο λίθο και κονίαμα αρμολόγησης, που είχε προστατευτεί με τον οπλισμό, αποσπάστηκε αυτούσιο χωρίς φθορές κατά τη διάρκεια της μεταφοράς του. Το δεύτερο τμήμα που αποτελείται από δύο λίθους (αρχιτεκτονικά μαρμάρινα μέλη σε δεύτερη χρήση) αποσπάστηκε αυτούσιο χωρίς φθορές κατά τη μεταφορά του.  Για τη μεταφορά του το πρώτο τμήμα τυλίχτηκε με μαλακή διάφανη μεμβράνη και γεωύφασμα ώστε να προστατευτεί κατά την περίδεση του με ιμάντες. Το δεύτερο τμήμα περιδέθηκε με ιμάντες και μαλακώματα στα σημεία τριβής των λίθων με τους ιμάντες. Για το διαχωρισμό των δύο τμημάτων και την αποκόλληση τους από την έδραση τους στην κιμηλιά, χρησιμοποιήθηκαν μηχανικά μέσα (σιδερένια σπαθιά και βαριοπούλες).
  5. Μετά την επανατοποθέτηση του τοίχου, για την στήριξη και προστασία του, έγινε ανάκτηση του κατώτερου τμήματος της δυτικής όψης του τοίχου με πέτρες και κονίαμα τσιμέντου λευκού Δανίας Aalborg και κιμηλοχώματος σε αναλογία 1:3, ακολουθώντας την τεχνική κατασκευής του αρχαίου τοίχου. Ως διαχωριστικό και μονωτικό υλικό της επέμβασης από το αρχαίο υλικό, τοποθετήθηκε γεωύφασμα. Η εργασία αυτή κρίθηκε απαραίτητη για την προστασία  και στήριξη του τοίχου κατά την κατάχωση του frigidarium σε όλη τη διάρκεια των εργασιών που θα γίνουν στο ακίνητο. Στη συνέχεια αφαιρέθηκε ο οπλισμός που είχε τοποθετηθεί για την προστασία του κατά τη διάρκεια της απόσπασης και επανατοποθέτησης.
  6. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν με ολική κάλυψη του frigidarium με γεωύφασμα, τοποθέτηση σάκων με άμμο σε όλες τις εκτεθειμένες πλευρές, και κατάχωση με υλικό 3Α έως και 20 (είκοσι) πόντους πάνω από την επιφάνεια των αρχαίων καταλοίπων.

Στην επίβλεψη και στις εργασίες κατάχωσης του frigidarium και της απόσπασης, μεταφοράς και επανατοποθέτησης του τοίχου (Τχ 9) εργάστηκαν οι ακόλουθοι υπάλληλοι της ΕΦ.Α.Π.Α.: η αρχαιολόγος Νίκη Σακκά, οι συντηρητές αρχαιοτήτων, Χρυσαυγή Κουνδουράκη, Άννα Μητσάνη, Μάρθα Αθανασιάδου, Ευστράτιος Κατσικογιάννης, ο μαρμαροτεχνίτης Νικόλαος Κρητικός, ο εργατοτεχνίτης Γεώργιος Δαφνής και η φοιτήτρια πρακτικής άσκησης – συντηρήτρια αρχαιοτήτων Ευγενία Τσακνή.