Η αρχαιολογική ταινία με τον τίτλο «Απαρχές» – “Origins”  επιλέχθηκε στο 11ο Διεθνές φεστιβάλ αρχαιολογικής ταινίας “ΑΓΩΝ” για να προβληθεί στο διαγωνιστικό στάδιο.

Η ταινία είναι μία παραγωγή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών σε σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη, σενάριο του Παναγιώτη Παπουτσάκη και προσαρμογή σεναρίου από τον Don Morgan Nielsen, όπου μία έφηβη  περιηγείται στην «Καρδιά της Αρχαίας Αθήνας», δηλαδή την Ακρόπολη, το Διονυσιακό θέατρο, την Αρχαία Αγορά, την Πνύκα, τον Κεραμεικό, την Ρωμαϊκή Αγορά και τη Βιβλιοθήκη του Αδριανού ανακαλύπτοντας την υπόσταση των σύγχρονων ευρωπαϊκών αξιών στην αρχική τους μορφή, αυτών της Κλασικής Εποχής. Στόχος του έργου «Απαρχές» – “Origins” είναι η ανίχνευση των ευρωπαϊκών αξιών στα μνημεία του ιστορικού κέντρου της Αθήνας από τους νέους και η ευαισθητοποίηση αυτών στην κοινή ιστορία της Ευρώπης εστιάζοντας στις παν-ευρωπαϊκές αξίες: ελευθερία έκφρασης και λόγου, δημοκρατία, ευνομία, ισοπολιτεία, επιστημονική σκέψη και δημιουργικότητα, αξίες που ενισχύουν την ευρωπαϊκή ενότητα.

Η ταινία προβάλλεται στη διεύθυνση https://www.youtube.com/watch?v=9E2ikD-VIKQ.

Με την ταινία αυτή η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών συμμετείχε το 2018 στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό των Ιστοριών Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018 (European Heritage Stories 2018), μία κοινή πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου της Ευρώπης. Πάνω από 90 έργα απ’ όλη την Ευρώπη ήταν υποψήφια ενώ 10 απέσπασαν διάκριση.

Μπορείτε να δείτε την αφίσα του 11ου Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαιολογικής ταινίας ΑΓΩΝ εδώ.

http://efaathculture.gr/wp-content/uploads/2022/05/AGON-Afissa.pdf

Μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα του 11ου Διεθνούς φεστιβάλ αρχαιολογικής ταινίας ΑΓΩΝ εδώ.

http://efaathculture.gr/wp-content/uploads/2022/05/AGONProgram.pdf

Τον Σεπτέμβριο του 2020 η ταινία διακρίθηκε στο Διεθνές φεστιβάλ αρχαιολογικών ταινιών “Arkhaios 2020 Cultural Heritage and Archaeology Film Festival” – USA
http://www.arkhaiosfilmfestival.org/home.html

κατηγορία

Comments are closed