Υπότιτλος: «πᾶν ἐφημερον, και το μνημονεῦον και το μνημονευομενον» (Μάρκου Αυρήλιου «Εις εαυτόν», 4.34)
Ανοιχτή έκθεση ευαισθητοποίησης κοινού με θέμα το έργο της συντήρησης στο μνημείο του Ωρολογίου του Ανδρονίκου Κυρρήστου και τέσσερα μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους του κέντρου, ευθύνης της ΕΦΑ Αθηνών, υποστηριζόμενη από κείμενα, αρχειακές εικόνες και φωτογραφίες. Η έκθεση σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Συνεδρίου «Η συντήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς: Προκλήσεις και επαναπροσδιορισμοί» που οργανώθηκε από τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων (ΔΣΑΝΜ) και το Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του ΤΕΙ Αθηνών.
Το υλικό της έκθεσης αναπτύσσεται σε 12 ερμηνευτικούς πίνακες που τοποθετήθηκαν γύρω από το Ωρολόγιο του Ανδρονίκου Κυρρήστου, στην εξωτερική πλευρά της περίφραξης του αρχαιολογικού χώρου. Οκτώ πίνακες αφορούν το οκταγωνικό Ωρολόγιο, το οποίο κτίστηκε ως ηλιακό και υδραυλικό ρολόι και ως ανεμοδείκτης και φέρει έναν γλυπτό άνεμο σε κάθε μια από τις οκτώ πλευρές της ζωφόρου του. Σε κάθε ερμηνευτικό πίνακα «πλοηγός» είναι ο άνεμος της αντίστοιχης πλευράς, ο οποίος διηγείται μια ιστορία γεμάτη αναμνήσεις, μορφές φθοράς και επεμβάσεις συντήρησης, συνδέοντας τις με ένα τρόπο ποιητικό αλλά και ρεαλιστικό με τη διεύθυνση του ανέμου.
Χώρος της έκθεσης: Οι εξωτερικές πλευρές της Ρωμαϊκής Αγοράς, επί των οδών Πελοπίδα, Μ. Αυρηλίου και Λυσίου.
Χρόνος της έκθεσης: 27 Μαΐου 2015 ως σήμερα.
Σκεπτικό της έκθεσης: Η υλική διάσταση των μνημείων συμπυκνώνει μέσα της ατομικές και συλλογικές μνήμες ιστορικών και καθημερινών γεγονότων και συνδέει με αυτό τον τρόπο το χώρο και τους ανθρώπους του σήμερα με το παρελθόν. Το πέρασμα του χρόνου αφήνει ανεξίτηλα σημάδια και χρώματα στην ύλη και στη μνήμη. Η αναπόφευκτη φθορά και η αλλοίωση των πρώτων υλών των μνημείων μπορεί να παρασύρει τη μνήμη σε λήθη. Ενάντια σε κάθε τι εφήμερο, οι συντηρητές της ΕΦΑΑ, με μόνιμη ή εφήμερη σχέση εργασίας, επιβραδύνουν με τις επεμβάσεις τους τις επιπτώσεις του χρόνου στα δομικά υλικά των μνημείων με απώτερο στόχο την επιμήκυνση του χρόνου ζωής τους και τη διατήρηση της μνήμης όλων μας.
Σκοποί της έκθεσης: Να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό σε θέματα σχετικά με την προστασία της αρχιτεκτονικής πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης
- Να εξοικειώσει το κοινό με ιστορίες της πόλης που συνδέονται με τα μνημεία που συντηρούνται
- Να εξοικειώσει το κοινό με την «ανάγνωση» των μορφών της φθοράς, των ιστορικών μαρτυριών και των επεμβάσεων συντήρησης που είναι ορατές στις επιφάνειες των μνημείων
Να συνδέσει την συντήρηση των μνημείων με το περιβάλλον, διαχωρίζοντας τη φθορά από τις φυσικές αιτίες και από τη δραστηριότητα του ανθρώπου.
Αξιολόγηση: Όσο το μνημείο ήταν κρυμμένο από τις σκαλωσιές, οι άνθρωποι προσπέρναγαν βιαστικά τον αρχαιολογικό χώρο, αλλά η εγκατάσταση των ερμηνευτικών πινάκων άλλαξε τη συμπεριφορά πολλών. Για μας ήταν πάρα πολύ θετικό ότι είδαμε πολύ κόσμο να στέκεται και να περνά πολύ χρόνο μπροστά στα κείμενα, διαβάζοντας τα και προσπαθώντας να κρυφοκοιτάξουν το μνημείο και τους συντηρητές ανάμεσα στα ικριώματα.