Αρχαιολογικές Εκθέσεις
Κατά τα έτη 2015 -2018 το επιστημονικό προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών οργάνωσε ειδικές θεματικές εκθέσεις σε ποικίλους χώρους αρμοδιότητας της Εφορείας.
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών ανταποκρινόμενη στο αίτημα της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Foundation for Hellenic Studies (Ίδρυμα Ελληνικών Σπουδών), της ελληνικής ομογένειας, με έδρα την Αδελαΐδα της Αυστραλίας, σχεδίασε και διοργάνωσε έκθεση με εποπτικό υλικό και γύψινα εκμαγεία από τον γλυπτό διάκοσμο του Παρθενώνα και του Ερεχθείου, η οποία παρουσιάσθηκε στο Adelaide Festival Centre από 1.3.2016-30.5.2016. Σκοπός της έκθεσης ήταν η παρουσίαση των μνημείων της Ακρόπολης στο Αυστραλιανό κοινό, καθώς επίσης η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Mε αφορμή την απόδοση στο κοινό του Φετιχιέ Τζαμιού, στη Ρωμαϊκή Αγορά, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος αποκατάστασης που υλοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, η Εφορεία διοργάνωσε το 2017 φωτογραφική έκθεση που παρουσίαζε το έργο της ΕφΑ Αθηνών. (2014 – 2016)
Η φωτογραφική έκθεση στο Τζαμί
Η Έκθεση με θέμα «ΑΔΡΙΑΝΩΙ ΣΩΤΗΡΙ ΚΑΙ ΚΤΙΣΤΗΙ» στο ΦΕΤΙΧΙΕ ΤΖΑΜΙ
17 Ιανουαρίου – 30 Σεπτεμβρίου 2018
H Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών διοργάνωσε έκθεση με τίτλο «ΑΔΡΙΑΝΩΙ ΣΩΤΗΡΙ ΚΑΙ ΚΤΙΣΤΗΙ», αφιερωμένη στο ρωμαίο αυτοκράτορα Αδριανό, στο προσφάτως αποκατεστημένο Φετιχιέ Τζαμί στη Ρωμαϊκή Αγορά. Η έκθεση, μέσα από ένα πλούσιο εποπτικό υλικό, προχώρησε σε ευσύνοπτη παρουσίαση για το οικοδομικό έργο του Αδριανού στην Αθήνα, για την λατρεία του αυτοκράτορα, καθώς και την ανταπόδοση της ίδιας της πόλης στις ευεργεσίες του. Ο Αδριανός, λάτρης του ελληνικού πολιτισμού, συνδέθηκε ιδιαίτερα με την Αθήνα, την οποία θεωρούσε και πρόβαλλε ως κοιτίδα του πνεύματος.
O ίδιος επισκέφθηκε την Αθήνα τρεις φορές και διέμεινε σ’ αυτήν για μεγαλύτερο διάστημα από οποιαδήποτε άλλη πόλη πλην της Ρώμης, ενώ, πραγματοποιώντας το όραμα του Περικλή, την κατέστησε έδρα του Κοινού των ελληνικών πόλεων. Οι Αθηναίοι τίμησαν τον Αδριανό ως νέο Θησέα, σωτῆρα και κτίστην, τόσο για τις πολιτειακές του μεταρρυθμίσεις, την αναβίωση θεσμών ή τη δημιουργία νέων, όσο και για το μεγαλεπήβολο οικοδομικό του πρόγραμμα, με το οποίο ανανέωσε τον αστικό ιστό της Αθήνας. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών, στην αρμοδιότητα της οποίας βρίσκονται τα σημαντικότερα από τα έργα-μνημεία με τα οποία ο ίδιος ευεργέτησε την πόλη της Παλλάδος, παρουσίασε στο κοινό μια έκθεση, με λίγα επιλεγμένα εκθέματα και πλούσιο εποπτικό υλικό, αφιερωμένη όχι μόνο στον αυτοκράτορα, αλλά και στην ίδια την Αθήνα, παρουσιάζοντας το εύρος της επίδρασης του Αδριανού στην πνευματική και όχι μόνο ζωή της πόλης, που του χάρισε εσαεί τον χαρακτηρισμό ως φιλέλληνα (Graeculus). Την έκθεση επισκέφθηκαν περισσότεροι από 170.000 επισκέπτες και κατέγραψαν τις εντυπώσεις τους σε ειδικό βιβλίο επισκεπτών.
H Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών συμμετείχε με τον δανεισμό 407 κινητών μνημείων από τα μουσεία αρμοδιότητάς της καθώς και από τις αρχαιολογικές της αποθήκες σε 38 εκθέσεις σε μουσεία της ημεδαπής αλλά και της αλλοδαπής, ενώ παράλληλα, προέβη στον μακροχρόνιο δανεισμό αρχαίων αντικειμένων σε μουσεία και εκπαιδευτικούς οργανισμούς του εσωτερικού και του εξωτερικού, για παιδαγωγικούς σκοπούς. Ενδεικτικά παρουσιάζονται:
700 BC-200 AD,” στο Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Υόρκης και στο Μουσείο Ακρόπολης
Μάρτιος – Ιούνιος 2017 (ΗΠΑ), Ιούλιος – Νοέμβριος 2017 (ΝΜΑ)
Νοέμβριος 2016- Φεβρουάριος 2017
Tokyo National Museum
Ιούνιος 2016 – Απρίλιος 2017
Νέο Μουσείο Ακρόπολης
Η περιοδική έκθεση «The Greeks: Agamemnon to Alexander the Great» φιλοξενήθηκε σε Μουσεία των Η.Π.Α. και του Καναδά
Δεκέμβριος 2014 – Σεπτέμβριος 2016
Museu del Disseny Βαρκελώνη Σεπτέμβριος 2016 – Ιανουάριος 2017
Σπίτι Ευρωπαϊκής Ιστορίας, Βρυξέλλες
Μάϊος 2017 – Μάϊος 2022«The art of horse riding
from Antiquity to the Middle Ages»
Gallerie degli Uffizi/ Φλωρεντία
Ιούνιος – Οκτώβριος 2018
Κρατικό Μουσείο Βάδης
Δεκέμβριος 2018 – Ιούνιος 2019
Μόνιμη υπαίθρια θεματική έκθεση
εγκατάσταση τους σε Μουσεία της Ιαπωνίας (2016- 2017)