Έκθεση

Edward Dodwell και Simone Pomardi:

Αποτυπώνοντας την Αθήνα των αρχών του 19ου αιώνα

«Να μη μείνει τίποτα στην αφάνεια»

στη Στοά Αττάλου

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων πόλης Αθηνών σε συνεργασία με την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών, από τον Ιούνιο 2022 παρουσιάζει στη Στοά Αττάλου, στον αρχαιολογικό χώρο Αρχαίας Αγοράς, την έκθεση με τίτλο «Edward Dodwell και Simone Pomardi:  Αποτυπώνοντας την Αθήνα των αρχών του 19ου αιώνα», ένα οδοιπορικό στην Αθήνα των προεπαναστατικών χρόνων μέσα από τα σχέδια και τις υδατογραφίες τους.

Με εφόδιο την παιδεία του Άγγλου αστού, ο  Ιρλανδός Edward Dodwell (1777/78–1832), αμέσως μετά τις κλασικές σπουδές του, ταξίδεψε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1801. Επέστρεψε το 1805, αυτή τη φορά με τον διακεκριμένο Ιταλό τοπιογράφο και ζωγράφο αρχαίων μνημείων  Simone Pomardi (1757–1830). Οι δυο τους περιηγήθηκαν στη χώρα για δεκαπέντε μήνες σχεδιάζοντας και τεκμηριώνοντας το πολιτιστικό και φυσικό τοπίο σε περισσότερα από 1000 έργα.

Κατά την παραμονή τους στην Αθήνα, χρησιμοποιώντας την camera obscura, μια οπτική συσκευή που διευκόλυνε τη δημιουργία απεικονίσεων υψηλής ακρίβειας, ο Edward Dodwell και o Simone Pomardi απαθανάτισαν την Αθήνα των αρχών του 19ου αιώνα, μια πραγματικότητα που έχει οριστικά χαθεί.

Στην έκθεση παρουσιάζονται σε αντίγραφα υψηλής ακρίβειας,  σε κλίμακα 1:1, απόψεις της Αθήνας και των μνημείων της, επιλεγμένες από το πλούσιο αρχείο υδατογραφιών και σχεδίων του Edward Dodwell και του Simone Pomardi, που σήμερα ανήκει στη συλλογή του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών Σπουδών Packard. Οι εικόνες, τα εισαγωγικά κείμενα των ενοτήτων  και τα αποσπάσματα  από τα γραπτά του ίδιου του Edward Dodwell  ζωντανεύoυν την ατμόσφαιρα της πόλης των ύστερων χρόνων της οθωμανικής κατάκτησης, η οποία μάγεψε τους Ευρωπαίους ταξιδιώτες και ενέπνευσε την παθιασμένη αναζήτηση της κλασικής αρχαιότητας. Στα εκθέματα περιλαμβάνονται πανοράματα της Αθήνας που αποδίδουν την πόλη με εξαιρετική λεπτομέρεια.

Τέλος, παρουσιάζονται για πρώτη φορά λειτουργικά αντίγραφα ιστορικών συσκευών του σκοτεινού θαλάμου, της camera obscura, τα οποία κατασκεύασε ο Αναπληρωτής Διευθυντής των Ανασκαφών της Αρχαίας Αγοράς, Craig Mauzy.

Θερμές ευχαριστίες προς το Ινστιτούτο Packard Humanities, τον πρόεδρό του  Δρ. David W. Packard και τον Καθηγητή John Camp, για την άδεια να αναπαραγάγουμε τα έργα και να τα παρουσιάσουμε για πρώτη φορά στην Αθήνα.

Χώρος παρουσίασης της έκθεσης: Όροφος Στοάς Αττάλου, Αρχαιολογικός χώρος Αρχαίας Αγοράς, Αδριανού 24

Ωράριο λειτουργίας: 8:00-20:00

Ξεναγήσεις για το κοινό κατόπιν συνεννόησης Τ. 210 3210180