Σωστικές ανασκαφές εντός του Δήμου Αθηναίων

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών κατά το διάστημα Νοεμβρίου 2014 – Ιανουαρίου 2018 εξετέλεσε ένα μεγάλο αριθμό σωστικών ανασκαφών.

Φαλήρου 17 & Σπ. Δοντά

Η αποκάλυψη του Θεμιστόκλειου τείχους σε μήκος 2,40 μ. και του προτειχίσματός του σε μήκος 10,80 μ.

Πουλοπούλου 39 & Ερυσίχθονος

Στο Θησείο, στη συμβολή των οδών Πουλοπούλου 39 και Ερυσίχθονος αποκαλύφθηκε τμήμα 

Μοναστηράκι: συμβολή των οδών Μητροπόλεως 15, Βουλής, Απόλλωνος & Πεντέλης

Τμήμα της Θεμιστόκλειας οχύρωσης των Αθηνών και αναλημματικοί τοίχοι σχετιζόμενοι με οδό είχε αποκαλυφθεί ήδη από το 1959 και στη συμβολή των οδών Μητροπόλεως 15, Βουλής, Απόλλωνος και Πεντέλης στο Μοναστηράκι (στο κτήριο του πρώην Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων).

Συγγρού 34 & Πολυγνώτου 2-4

Ενδιαφέροντα στοιχεία για τον οικιστικό ιστό της πόλης ανακαλύφθηκαν σε ακίνητο επί της οδού Συγγρού 34

Λένορμαν–Αλικαρνασσού & Άστρους και Παλαμηδίου

Κατάλοιπα της Ρωμαϊκής Αθήνας, πιθανότατα της Αδριάνειας περιόδου αποκαλύφθηκαν κατά τις εργασίες ανέγερσης σχολείου στην περιοχή των οδών Λένορμαν–Αλικαρνασσού–Άστρους και Παλαμηδίου, όπου ήρθαν στο φως τρείς δεξαμενές (δύο ορθογώνιες και μια αψιδωτή).

Μάρκου Αυρηλίου 3 & Κυρρήστου 1

Στην Πλάκα στο οικόπεδο της διατηρητέας οικίας επί των οδών Μάρκου Αυρηλίου 3 και Κυρρήστου σε άμεση γειτνίαση με τη Ρωμαϊκή αγορά

Αγησιλάου 76-80

Εργαστηριακά κατάλοιπα ρωμαϊκών χρόνων αποκαλύφθηκαν στο οικόπεδο επί της οδού Αγησιλάου 76-80 στο Μεταξουργείο, με καλύτερα διατηρημένο εύρημα κεραμικό ορθογώνιο κλίβανο (4,10 × 3,90μ., σωζ. Ύψος 1,40μ.).

«Χαμοστέρνα» Κολοκυνθούς

Στον τομέα των ταφικών καταλοίπων ιδιαίτερα σημαντικό εύρημα αποτέλεσε ο πρωτογεωμετρικός λακκοειδής τάφος που εντοπίστηκε στη συμβολή των οδών Φαλήρου 17 και Σπ. Δοντά στο Κουκάκι

Σωστικές ανασκαφές σε οικόπεδα ιδιωτών εντός υπολοίπων Δήμων αρμοδιότητας ΕΦΑΑΘ

Αρχαιολογικά άργα αυτεπιστασίας σε Τεχνικά Έργα ΕΣΠΑ τρίτων

Iδιαίτερα επιτακτική ήταν η έγκαιρη ολοκλήρωση 16 έργων αρχαιολογικής αυτεπιστασίας συνολικού προϋπολογισμού 2.760.116 €, στο πλαίσιο της εκτέλεσης τεχνικών έργων ΕΣΠΑ τρίτων

Επίβλεψη εκσκαφών για Δίκτυα Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών (Δ.Ε.Κ.Ο.)

Κατά την επίβλεψη των εκσκαφών για τα δίκτυα ήρθαν στο φως ευρήματα που αφορούν σε οικιστικά και εργαστηριακά κατάλοιπα, σε υδραυλικά συστήματα και σε ταφικές ενότητες της αρχαίας Αθήνας, εντός και εκτός των τειχών, αλλά και των υπόλοιπων αρχαίων Δήμων.