Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών στο πλαίσιο επετειακής δράσης για τα 2500 χρόνια από τη μάχη των Θερμοπυλών και τη ναυμαχία της Σαλαμίνας παρουσιάζει:

Στο Μουσείο Αρχαίας Αγοράς

  1. ΕΚΘΕΜΑ στην είσοδο της κιονοστοιχίας της Στοάς Αττάλου

Για πρώτη φορά παρουσιάζεται στο κοινό η βάση μνημείου με επιγράμματα για τους ήρωες των Περσικών Πολέμων, πιθανότατα για τους Αθηναίους που έπεσαν στη Μάχη του Μαραθώνα, τμήματα της οποίας έχουν έλθει στο φως σε βάθος δεκαετιών, σε διαφορετικά σημεία του ιστορικού κέντρου. Στην πρόσθια όψη των λίθων της βάσης ήταν χαραγμένα επιγράμματα που τιμούσαν τους νεκρούς. Στα σημεία αρμογής των λίθων είχαν ανιδρυθεί στήλες, οι οποίες δεν διατηρούνται, επί των οποίων είχαν χαραχθεί τα ονόματα των πεσόντων. Το μνημείο ανήκει στα μνημεία με επιγράμματα (πολλά από αυτά  συνθέσεις του ποιητή Σιμωνίδη από την Κέα)  που ανίδρυσαν οι ελληνικές πόλεις μετά τα Περσικά, για να τιμήσουν τους νεκρούς τους και ταυτόχρονα να απαθανατίσουν την ιδιαίτερη συμβολή της κάθε πόλης στην αντιμετώπιση του Περσικού κινδύνου.

Το έκθεμα περιλαμβάνει διδακτική παρουσίαση της βάσης με γύψινα εκμαγεία, το αυθεντικό τμήμα του 3ου λίθου που εκτίθεται για πρώτη φορά στο κοινό, ερμηνευτικές πινακίδες του κειμένου των επιγραμμάτων, της μορφής του μνημείου, της σχέσης του με το Δημόσιο Σήμα, το νεκροταφείο της Αθήνας στον έξω τον Κεραμεικό και χρονολόγιο των Περσικών Πολέμων.

  1. ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ σε εκθέματα που σχετίζονται με τους Περσικούς Πολέμους στην κιονοστοιχία ισογείου (5 εκθέματα), την κιονοστοιχία ορόφου (1 έκθεμα) και την αίθουσα του Μουσείου (14 εκθέματα)

Στο Μουσείο Κεραμεικού:

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ εκθεμάτων του Μουσείου Κεραμεικού που σχετίζονται με τους Περσικούς Πολέμους και ερμηνευτική σήμανση του τείχους του άστεως με το οποίο ο Θεμιστοκλής μερίμνησε για την ασφάλεια της Αθήνας μετά τη νικηφόρα έκβαση των Περσικών.

Οι επισκέπτες μπορούν να κατεβάσουν τον οδηγό της θεματικής περιήγησης στο Μουσείο Αρχαίας Αγοράς σε κινητό ή tablet στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου και στην πινακίδα του εκθέματος κατά την είσοδό τους στη Στοά, χρησιμοποιώντας κωδικό ταχείας απόκρισης (QR Code).  Τα ερμηνευτικά κείμενα περιλαμβάνονται επίσης σε αναλογικές πινακίδες μπροστά από κάθε έκθεμα.

Όσο διαρκούν τα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας για την αποφυγή της διασποράς του ιού, προτείνουμε στους επισκέπτες να γνωρίσουν τα εκθέματα της θεματικής περιήγησης στο Μουσείο Αρχαίας Αγοράς από τον σύντομο οδηγό της δράσης, ο οποίος είναι προσβάσιμος με μεταφόρτωση είτε από τον παρακάτω κωδικό ταχείας απόκρισης, είτε μέσω του συνδέσμου Θερμοπύλες-Σαλαμίνα-2020-Thermopylae-Salamis-2020, στην ιστοσελίδα του Σήματος Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Εφορείας http://theheartofancientathens.gr/

Όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, θα ακολουθήσει δελτίο τύπου δωρεάν ξεναγήσεων για μικρές ομάδες κοινού από τους αρχαιολόγους της ΕΦ.Α. Πόλης Αθηνών

Comments are closed